آذر ۱, ۱۴۰۳

عاشق وب

سایتی برای دوستداران وب. اخبار روز فناوری اطلاعات را در سایت عاشق وب دنبال کنید

تغییر مسیر ربات روسکاسموس به طرف اهداف تجاری

Rate this post

به گزارش عاشق وب الکساندر لاپاتا مدیر و طراح اصلی پژوهشگاه تحقیقات مرکزی رباتیک و فناوری ˮسایبرنتیکˮ در مصاحبه با خبرگزاری روسی ریانووستی اظهار داشت: مقرر است از ˮکاسموربات روسکاسموسˮ که در محافل فضایی از آن بعنوان دستیار فضانوردان نام برده می شود، در برنامه های تجاری غیرفضایی استفاده گردد. هزینه پروژه ˮکاسمورباتˮ طبق قرارداد منعقد شده در سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۲٫۴ میلیارد روبل می شد.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا؛ پیشتر خبرگزاری ریانووستی گزارش داده بود که به علت عدم پرداخت بودجه لازم، کار روی برنامه “کاسموربات” متوقف شده است. بدین سان شاید ربات “فدور” که اینک در اسناد رسمی از آن با عنوان “اسکای بات” (Skybot) نام برده می شود تا در عملیات در ایستگاه فضایی بین المللی شرکت کند، آخرین نمونه فضایی باشد.
لاپاتا اظهار داشت: تصمیم اتخاذ شده توسط شرکت دولتی “روسکاسموس” در خصوص تعلیق کار بر روی این طرح برای مدت نامحدود، سبب تأسف و ناراحتی کارشناسان پژوهشگاه تحقیقات مرکزی رباتیک و فناوری سایبرنتیک شد. کارکنان ما بیشتر از پنج سال تمام توان و تجربه علمی و فنی خویش را برای ساخت ربات فضایی بکار گرفتند. گرچه تجربه، ذخیره علمی، فنی و صنعتی بوجود آمده این پروژه برپایه قانون مالکیت معنوی(کپی رایت) برای متخصصان این مرکز حفظ می شود و آنان می توانند ساخت انواع دیگری را با کاربرد و استفاده در اهداف تجاری در دستور کار خود قرار دهند، اما از نظر چشم انداز صنایع فضایی روسیه و بسته شدن راه آنها برای توسعه صنعت فضانوردی، کارکنان پژوهشگاه احساس تلخی عمیقی دارند.
“کاسموربات” قادر به انجام عملیات بر روی سطح بیرونی ایستگاه فضایی است بدون اینکه فضانوردان به فضای کیهانی قدم بگذارند همینطور در مواقعی که احیانا نیاز باشد فضانوردان عملیاتی را در فضا انجام دهند، این ربات می تواند به آنها بعنوان یک دستیار توانمند کمک نماید.

سامانه های کاسموربات به شکل واحدهای مستقل طراحی شده است که سبب می شود در مدت زمان کوتاهی توسط فضانوردان سوار شده یا تغییر سامانه معیوب آن انجام پذیرد. بدین سان خدمه ایستگاه به راحتی می توانند عناصر فرسوده و قدیمی را با لوازم یدکی جدید تعویض کنند، چنین نگاهی امکان نوسازی بیشتر مجموعه رباتیک را هم فراهم می سازد.
به عقیده لاپاتا، سیستم های رباتیک در فضا چشم اندازهای وسیعی دارند و لازم است برای ادامه کار روی توسعه آنها به صورت جدی سرمایه گذاری صورت گیرد.
وی اظهار داشت: هم اکنون باید در مورد زیرساخت های وسایل رباتیک فکر و برنامه ریزی شود تا در مورد عملکرد سامانه های مداری فضاپیما اطمینان حاصل نماییم. بدون تجربه عملی در زمینه توسعه فناوری رباتیک در فضا، رقابت نه تنها با سازمان های فضایی آمریکا یا اروپا بلکه با قدرت هایی که تازه دوران فضایی خویش را آغاز می کنند، دشوار خواهد بود.
ربات “فدور” حاصل همکاری موسسات علمی و شرکت های مختلف روسی مانند انرگیا، فناوری های اندرویدی، انستیتوی مرکزی تحقیقات تخصصی رباتیک و فناوری سایبرنتیک و غیره است. این ربات برای جابجایی کالاهایی با وزن حداکثر ۲۰۰ کیلوگرم بر روی سطح بیرونی ایستگاه فضایی طراحی شده است. نمونه اولیه آن با سایوز ام. اس-۱۴ در ۲۲ اوت به فضا پرتاب خواهد شد و نمونه فوق پیشرفته آن قرار بود در ۲۰۲۲ راهی ایستگاه فضایی بین المللی شود. این ربات قادر به نصب و حذف تجهیزات، اتصال کابل های برقی، “بازرسی” سطح خارجی ایستگاه از راه دوربین ها بود.