آذر ۲, ۱۴۰۳

عاشق وب

سایتی برای دوستداران وب. اخبار روز فناوری اطلاعات را در سایت عاشق وب دنبال کنید

۲۰ اختراع برتر حوزه سلامت سال ۲۰۲۰ از نگاه مجله تایم

Rate this post

به گزارش عاشق وب گرچه افراد سراسر جهان در سال ۲۰۲۰ به علت شیوع کرونا و سرک کشیدن این ویروس منحوس در سرتاسر جهان، سالی حدودا ناخوشایند را سپری کردند و اکثرا دانشمندان هم به دنبال درمانی برای نابودی ویروس کرونا بوده و هستند؛ اما باید گفت مسیر فناوری حتی علیرغم این ویروس همچنان هموار بوده و سال جاری هم همانند گذشته محققان موفق به ثبت اختراعات متنوعی شده اند.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا، هفته نامه خبری آمریکایی “تایم” بتازگی ۱۰۰ اختراع برتر سال ۲۰۲۰ در حوزه های مختلف را منتشر نموده است که ما در این خبر به معرفی ۲۰ اختراع حوزه سلامت که در نوع خود می تواند زندگی بشر را متحول سازد، پرداخته ایم.

۱. نخستین اختراعی که قصد معرفی آنرا داریم، ویلچر هوشمند”لوسی”(LUCI) است. این ویلچر که اولین نمونه در نوع خود است، به نرم افزار و سخت افزار پیشرفته ای مجهز شده که به اتصال سنسور به کار رفته در آن با فضای ابری کمک می کنند. سخت افزار لوسی که به چرخ های این ویلچر متصل شده است، از افتادن و برخورد آن با موانع پیشگیری می کند. از خاصیت های این ویلچر هوشمند می توان به سیستم پیش گیری از سقوط، دکمه مخصوص شرایط اضطراری، جلوگیری از برخورد لوسی با موانعی مانند دیوار، انسان، حیوانات یا وسایل خانه، سیستم هشدار و ارتباط در فضای ابری اشاره نمود.

۲. اختراع دیگر برتر سال ۲۰۲۰ یک سمعک گوش هوشمند “به نام “Earlens Contact Hearing Solution” است. سمعک مذکور بمنظور بلند کردن صدای اشخاص و تبدیل آنها به ارتعاشاتی که به لاله گوش منتقل می شود، طراحی شده است.

۳. دیگر اختراع برتر سال جاری میلادی، اندام مصنوعی”Martin Bionics Socket-Less Socket” نام دارد که در آن بجای اتصالات پلاستیکی قالب دار، از بند و شیرازه استفاده شده است.

۴. سرویس “TrialJectory” اختراعی نوین است که از هوش مصنوعی برای مطابقت کاربران با آزمایشات بالینی برای انجام درمان های سرطان استفاده می نماید.

۵. اختراع دیگر سال ۲۰۲۰، هدست واقعیت افزوده”Augmedics Xvision” است که با بهره گیری از سی تی اسکن، تصاویر سه بعدی را جهت راهنمایی جراحان ستون فقرات هنگام عمل جراحی، به وجود می آورد.

۶. هدست واقعیت افزوده دیگر، نامش”ورتی” (Verti) است. ورتی یک پلت فرم آموزشی واقعیت مجازی است که به کاربران همچون کادر درمان بخش بیماران مبتلا به کووید-۱۹ امکان می دهد تا عملکرد صحیحی در وضعیت استرس زا داشته باشند. این پلت فرم مهارت هایی مانند روش صحیح پوشیدن تجهیزات محافظ شخصی، انجام درمان یا تهویه اتاق بیماران را آموزش می دهد.

۷. دیگر اختراعی که ممکنست در این شرایط بسیار کاربردی باشد، دستگاهی موسوم به “Vocera Smartbadge” است که توسط پزشکان و کارکنان مراقبت های بهداشتی استفاده شده و به آنها امکان می دهد تا با سایر کادر درمان بیمارستان با بهره گیری از “دستورات فعال شده با صدا” ارتباط برقرار کنند. هم اکنون کادر درمان در لحظات حساس هنگام مراقبت از بیماران، در صورت نیاز به تماس با دیگر پزشکان و پرستاران باید کاری را که انجام می دهند متوقف کنند، اما به کمک دستگاه Vocera Smartbadge که می تواند به لباس آنها متصل شود دیگر نیاز به توقف کار نیست؛ چونکه این وسیله به پزشکان اجازه می دهد تا با بهره گیری از دستورات فعال شده با سایر اعضای کادرمان صحبت کنند. “برنت لنگ”، مدیر عامل شرکت Vocera می گوید: با بهره گیری از این وسیله، کادر درمان دیگر هیچ گاه مجبور نیستند کاری را که انجام می دهند، متوقف کنند و دستکش های خودرا در بیاورند و دست خودرا درون جیب خود انداخته و برای تماس با دیگر کادر درمان تلفن خودرا در بیاورند.

۸. حلقه “اورا” نام دیگر فناوری است که از زمان شیوع ویروس کرونا بسیار محبوب شده است. شرکت “اورا” (Oura) موفق به توسعه حلقه های هوشمندی شده است که کاربران با در دست کردن آن می توانند ازشرایط خود مانند دمای بدن، ضربان قلب و تعداد تنفس آگاه شوند.

۹. دستگاه نوین دیگر که بسیار منحصر به فرد است، دستگاهی به نام” فند” (Fend) ساخت شرکت”Sensory Cloud” است. فند دستگاهی است که مجهز به محلولی است که اسپری کردن آن به درون بینی، سبب تقویت پوشش مخاط بینی و دفع عوامل بیماریزای ریز می شود.

۱۰. فناوری بعدی اسکنر هوشمندی به نام “Provizio SEM Scanner” است که توسط شرکت”Bruin Biometrics” توسعه داده شده است و پرستاران می توانند از این اسکنر مذکور برای تشخیص سطح رطوبت پوست بیمارانی که به مدت چندین روز در بیمارستان بستری شده و در تمام این مدت در تخت بیمارستان خوابیده اند، بمنظور پیش بینی زودتر احتمال ابتلای این بیماران به زخم بستر استفاده کنند.

۱۱. یک پوشش پلاستیکی شخصی به نام”Under the Weather IntubationPod” برای پوشاندن سر و شانه های کاربران توسعه داده شده و از سر و شانه های بیماران و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی در ضمن عمل های جراحی محافظت می کنند.

۱۲. فناوری کاربردی دیگر کیت جمع آوری نمونه کووید-۱۹ در خانه “OraSure OMNIgene Oral” است که نمونه های بزاق را جمع آوری می کند و کاربران می توانند آنرا به آزمایشگاه ارسال نمایند و نتایج را طی ۲ روز یا کمتر مشاهده کنند.

۱۳. دستگاه تصفیه هوای متحرک “Carrier OptiClean” یک ابزار هوشمند است که می تواند هوا را تصفیه کرده و عوامل بیماری زا را از بین ببرد و محیط را به فضای/اتاق فشار منفی تبدیل کند. اتاق فشار منفی (Negative room pressure) یک تکنیک جداسازی است که در بیمارستان ها و مراکز درمانی برای جلوگیری از انتقال آلودگی یک اتاق به اتاق دیگر استفاده می شود.

۱۴. یکی از برنامه های هوشمندی برتر سال ۲۰۲۰ برنامه ای به نام ” Flare” است که تماس گیرندگان را به اپراتورهای آمبولانس در کنیا متصل می کند.

۱۵. اختراع بعدی دستگاه نوینی است که پژوهشگران ام.آی. تی” توسعه داده اند و “AlterEgo ” نام دارد و می تواند کاربران را قادر به برقراری ارتباط با کامپیوتر بدون لمس صفحه کلید یا باز کردن دهان کند. پژوهشگران یک دستگاه پوشیدنی ساخته اند که می تواند سیگنال های “عصبی و عضلانی” هنگام “بیان ذهنی” را اندازه گیری نماید و کلمه ای که کاربر در ذهنش برای گفتن آماده کرده را تشخیص دهد. زمانی که کاربر می خواهد کلمه ای که در ذهنش است را بیان کند، الکترودهای این گجت سفید رنگ، سیگنال های ذهنی کاربر را جمع آوری می کنند. بعد از آن، این سیگنال ها به کامپیوتری که از شبکه های عصبی برای تشخیص کلمات استفاده می نماید، ارسال می شوند و کلمه ای که در ذهن کاربر بوده، توسط این دستگاه شنیده و تشخیص داده می شود.

۱۶. تمامی افراد قبل از آنکه در طبیعت به گشت و گذار بپردازند، چند بطری آب معدنی برای خود می خرند؛ چونکه آنها نمی توانند از آب برکه یا رودخانه ای که در راه آنها قرار دارد، استفاده کنند؛ برای اینکه ممکنست میکروب هایی در آن آبها وجود داشته باشد. شرکت “گودورو” (Guduru ) بتازگی یک بطری آبی به نام” CrazyCap “ایجاد کرد که با بهره گیری از نور فرابنفش فقط در ضمن ۶۰ ثانیه آب را تصفیه می کند. درب بطری مذکور طوری طراحی شده است که درب آن با انتشار امواج ماوراءبنفش به آب داخل بطری بطور مداوم میکروب ها را می کشد. هنگامی که کاربران بخواهند قابلیت جرم زدایی این بطری را فعال کنند، می توانند سنسور لمسی روی درب آنرا دو بار لمس کنند و در مواردی که بخواهند آبی را که از منابع کمتر قابل اعتماد مانند دریاچه ها یا رودخانه ها برداشته اند، استفاده کنند، باید پنج بار این سنسور را لمس کنند. این کار موجب می شود که نور ماوراءبنفش به مدت طولانی تری به آب بتابد و آنرا تصفیه کند. قرار گرفتن آب بطری در معرض اشعه ماوراءبنفش می تواند تا ۹۹.۹۹۹۹ درصد از باکتری ها، ویروس ها، کپک و قارچ یا جلبک موجود در آب را از بین ببرد. علاوه بر این، نور ماوراءبنفش در طول روز بطور خودکار هر دو ساعت یک دفعه به مدت ۲۰ ثانیه به داخل بطری می تابد.

۱۷. وقتی نوبت به جلوگیری از گسترش کووید-۱۹ می رسد، احتمالاً مهمترین کار برای جلوگیری از انتشار ویروس استفاده از ماسک است. ماسک “بی ۲” (B2) شرکت”Breathe99″ یک ماسک صورت انعطاف پذیر و مناسب می باشد که دارای دو فیلتر قابل تعویض است و حدود ۹۹.۶ درصد ذرات مضر را از بین می برد. ماسک مذکور علاوه بر این قابل شستشو نیز است.

۱۸. تیوپ خمیردندان ممکنست چیزی باشد که کمتر کسی به بازیافت دشوار آن فکر می کند. آمریکایی ها سالانه بیش از یک میلیارد از آنها را بیرون می ریزند و از آنجائیکه بیشتر آنها از ورق های پلاستیک و آلومینیوم تولید شده اند، بازیافت آنها دشوار است. تیوپ قابل بازیافت جدیدی که شرکت “Tom’s of Maine ” توسعه داده، از چندین لایه پلی اتیلن با چگالی بالا به وجود آمده و این مساله بازیافت آنرا راحت کرده، چونکه از این ماده برای ساخت بطری های پلاستیکی قابل بازیافت نیز استفاده می شود.

۱۹. با شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹ نیاز به پاکسازی کابین درون هواپیما بسیار حیاتی بود. شرکت “Dimer” رباتی برای پاکسازی درون هواپیما توسعه داده است. پژوهشگران آمریکایی رباتی طراحی نموده اند که با بهره گیری از نور فرابنفش، تمامی میکروب های داخل هواپیما را از بین می برد. به سبب اینکه افراد مختلف از سراسر دنیا ساعت ها در مکان بسته هواپیماهای مسافربری حضور داشته و در طول این مدت سرفه و عطسه می کنند یا دست های آنها در تماس با میز و صندلی است، داخل هواپیماها مملو از میکروب های گوناگون است. پژوهشگران برای تسهیل ضدعفونی کردن داخل هواپیما، ربات “GermFalcon” را طراحی نموده اند. این ربات با بهره گیری از نور فرابنفش، تمام میکروب های داخل هواپیما را از بین می برد. این ربات چرخدار که ظاهری شبیه چرخ های حمل نوشیدنی دارد، در میان دو پرواز و زمانی که هواپیما در محوطه باند فرودگاه قرار دارد، مبادرت به ضدعفونی کردن محوطه داخلی هواپیما می کند. این ربات در میان دو ردیف صندلی قرار گرفته و بوسیله بال های طراحی شده مجهز به لامپ های فرابنفش، هواپیما را ضدعفونی می کند. با بهره گیری از این ربات ۹۹.۹۹ درصد میکروب ها طی مدت ۱۰ دقیقه از بین خواهند رفت.

۲۰. در نهایت فناوری برتر حوزه سلامت سال ۲۰۲۰ که در دوران شیوع ویروس کرونا خیلی به دانشمندان سراسر جهان کمک کرد، “آر. ان.آی پیام رسان” است که پایه اصلی واکسن کرونا تولید شده دو شرکت فایزر و مدرنا است.

منبع: