آذر ۱, ۱۴۰۳

عاشق وب

سایتی برای دوستداران وب. اخبار روز فناوری اطلاعات را در سایت عاشق وب دنبال کنید

چند میلیون کاربر از پیام رسان های داخلی استفاده می کنند؟

Rate this post

باوجود ۲۰ میلیونی شدن کاربران پیام رسان های داخلی، منتقدان به وضع موجود معتقدند این پیام رسان ها هنوز نتوانستند ظرفیت دیده شدن را برای کاربران به ارمغان بیاورند و بنابراین حتی برخی مسئولان هم برای ابراز سخنان خود سراغ اپلیکیشن هایی مانند توییتر می روند.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا، با گذشت بیشتر از سه سال از فیلترینگ تلگرام، در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷، در صورتیکه برخی گمان می کردند تلگرام هم به سرنوشت فیسبوک و توییتر تبدیل گردد و تنها مورد استفاده تعداد معدودی از کاربران قرار گیرد، فیلترشکن ها رواج یافتند و باآنکه استفاده از تلگرام هم کم شد و این پیامرسان که در مقطعی از زمان به محبوب ترین اپلیکیشن تبدیل گشته بود، اما پیامرسان کمتر محبوب واتس اپ که فیلتر نبود، مقبول ترین اپلیکیشن کاربران شد.
نتایج نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) در سال قبل حاکی از این است که ۶۴.۱ درصد از افراد بالای ۱۸ سال کشور از پیامرسان واتس اپ استفاده می نمایند، اینستاگرام با ۴۵.۳ درصد در رتبه دوم و تلگرام با ۳۶.۳ درصد در رتبه سوم قرار دارد. بعد از تلگرام، ۴.۸ درصد از ایتا، ۴ درصد از سروش، ۴ درصد از بله، ۳.۳ درصد از فیسبوک و ۲ درصد افراد بالای ۱۸ سال کشور از توییتر استفاده می نمایند.
همینطور طبق نتایج نظرسنجی این مرکز در مردادماه ۱۴۰۰، در پاسخ به این پرسش که “در حال حاضر، شما از کدام رسانه های اجتماعی استفاده می کنید؟” ۴۸.۴ درصد پاسخگویان اعلام نمودند که فقط از رسانه های اجتماعی خارجی مثل تلگرام، واتساپ و اینستاگرام استفاده می کنند؛ در مقابل ۱.۸ درصد پاسخگویان فقط از رسانه های اجتماعی داخلی مثل سروش، روبیکا و… استفاده می نمایند. همینطور ۲۲.۸ درصد پاسخگویان، هم از رسانه های اجتماعی داخلی و هم خارجی استفاده می نمایند. ۲۷ درصد پاسخگویان هم هم اکنون کاربر هیچکدام از رسانه های اجتماعی داخلی یا خارجی نیستند.
۲۰ میلیون کاربر از پیامرسان های داخلی استفاده می کنند
در عین حال، آخرین جلسه کمیسیون مشترک طرح پشتیبانی از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی در حالی انجام شد که امیر خوراکیان- معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی گزارشی درباره پیامرسان های داخلی عرضه داد. او با اعلان اینکه از سال ۱۳۹۶ سیاست ها و اقدامات پیامرسان ها در شورای عالی فضای مجازی تصویب گردید، اظهار داشت: از سال ۱۳۹۷ تابحال که فعالیت پیامرسان های داخلی به صورت ویژه و با حمایت های خاص شروع شد، با افت و خیزهایی همراه بوده است.

وی درباره اطلاعات آماری پیامرسان ها اظهار داشت: تعداد کاربر ثبت نام شده در ایتا ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر و تعداد کاربران فعال ماهانه ۳ میلیون و ۳۸۰ هزار نفر است. همینطور اطلاعات تعداد کاربران ثبت نام شده در پیامرسان سروش پلاس ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر و کاربران فعال ماهانه ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر است؛ تعداد کاربر ثبت نام شده در پیامرسان بله ۸ میلیون و ۴۴۵ هزار نفر و کاربران فعال ماهانه آن ۱ میلیون و ۳۸۲ هزار نفر برآورد می شود. تعداد کاربر ثبت نام شده در پیامرسان گپ ۶ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر و کاربران فعال ماهانه این پیامرسان ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر هستند.
معاون حقوقی مرکز ملی فضای مجازی تصریح کرد: بر مبنای برآوردهای ما با حذف کاربران مشترک، حدود ۲۰ میلیون نفر کاربر یونیک از مجموع این پیامرسان ها استفاده می نمایند که به تناسب وضعیتی که در سرویس دهی پیامرسان ها داریم عدد خوب و قابل توجهی است. تجربه ثابت کرده وقتی سرویس داخلی خوب فعال می شود و عرضه خدمت می کند با اقبال قابل توجه کاربران مواجه می شویم، در نتیجه این پیش فرضی که برخی مطرح می کنند اقبال مردم از خدمات داخلی بالا نیست پیش فرض درستی نبوده و ما معتقدیم بیشتر از ۷۰ درصد مردم زمانی که سرویس داخلی خوب و با خدمات راحت و مناسب عرضه می شود، اقبال قابل توجهی به آنها خواهند داشت.
به قول خوراکیان در شرایطی خدمات مسیریاب در کشور فعال شدند که سرویس خارجی همه بازار را کسب کرده بود و در داخل حتی دو سرویس اصلی بسیار عالی توانستند سرویس دهی را به سطحی برسانند که نیازی به سرویس خارجی نداشتیم و بدون این که از ابزار فیلتر محدودسازی سرویس مسیریاب خارجی استفاده گردد خدمات مسیریاب داخلی توانستند موفقیت لازم را کسب کنند و الان از آنها استفاده می شود.
وی همین طور میزان ترافیک مصرفی خدمات اینترنت و IXP پیامرسان ها در مرکز داده شبکه ملی اطلاعات را تشریح نمود.

با این وجود، در همین جلسه افشین کلاهی- رئیس دفتر کسب وکارهای دانش بنیان اتاق ایران، نسبت به این آمار واکنش نشان داد و اظهار داشت: بنظر می رسد اطلاعات نماینده ی مرکز ملی فضای مجازی دقیق نیست و مجلس باید اطلاعات صحیح را مبنای تصمیم گیری خود قرار دهد. آمار ترافیک پیامرسان های ایرانی نشان دهنده ی این است که عضویت مردم در این پلت فرم ها اختیاری نبوده است.
او همین طور اشاره کرد: بعلاوه آمار نشان میدهد که تبادل اطلاعات خاصی هم در پیامرسان های ایرانی صورت نمی گیرد؛ حال آنکه آمار کاربران آنها چندمیلیونی عنوان شده است و انتظار می رود با چنین آماری شاهد مصرف ترافیک بسیار بیشتری ازسوی مردم باشیم. مهم ترین مبحث هم درمورد پلت فرم ها، ظرفیت دیده شدن در آنها است. اگر این پلت فرم ها ۲۰ میلیون کاربر دارند، پس چرا خود مسؤلان برای دیده شدن سخنانشان به توئیتر می روند؟
در نهایت همانطور که بارها عنوان شده، باوجود مشکلات فنی که برخی نسبت به محصولات بومی عنوان می کنند، برخی مسئولان معتقدند مهم ترین چالش توسعه پیامرسان ها، این است که چطور از سوی مردم برای پیامرسان ها اقبال مناسبی ایجاد شود و پیامرسان ها باید بدانند سراغ چه سرویس هایی بروند و چطور با مردم ارتباط برقرار کنند تا کاربران هدف را جذب کنند. این در حالیست که در سالهای قبل و حتی بعد از فیلترینگ تلگرام که برخی دلیل آنرا پشتیبانی از پیامرسان های داخلی عنوان کردند، پیامرسان های بومی هنوز نتوانستند به مقبولیت زیادی در بین کاربران برسند و مجموع ۲۰ میلیونی تمام این پیامرسان های بومی، همچنان به نیمی از کاربران واتس اپ یا تلگرام فیلترشده هم نرسیده است.

منبع: