به گزارش عاشق وب ناسا امروز تلسکوپ پرتو ایکس جدید خود معروف به ˮکاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکسˮ (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) را که معمولاً با عنوان مخفف آی ایکس پی ای (IXPE) از آن یاد می شود، به فضا پرتاب کرد.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا و به نقل از سی ان ان، در ساعات اولیه بامداد پنجشنبه ۹ دسامبر، ناسا مأموریت کاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکس خویش را برای اندازه گیری پرتوهای ایکس انتشار یافته توسط سیاهچاله ها و ستاره های نوترونی پرتاب کرد.
این مأموریت با موفقیت در ساعت ۱ صبح پنجشنبه به وقت منطقه زمانی شرقی (۹: ۳۰ به وقت تهران) سوار بر موشک فالکون ۹ اسپیس ایکس از مرکز فضایی کندی ناسا در فلوریدا به فضا پرتاب شد.
کاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکس که حاصل تلاش مشترک ناسا و آژانس فضایی ایتالیا است، دارای سه تلسکوپ فضایی پیشرفته با آشکارسازهای ویژه حساس به قطبش است.
در حالیکه کاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکس به اندازه رصدخانه اشعه ایکس چاندرای ناسا بزرگ نیست، اما نخستین رصدخانه فضایی در نوع خود است که قادر به انجام اندازه گیری های متنوع است.
این ماهواره قادر خواهد بود جنبه ای از منابع پرتوهای کیهانی معروف به پُلاریزاسیون را مشاهده کند. قُطبِش، قُطبیدگی یا پُلاریزاسیون (Polarization) از خصوصیت های اساسی امواج عرضی است که راستای نوسان موج را در صفحه عمود بر جهت انتشار آن نشان داده است.
“مارتین ویسکوف” (Martin Weisskopf) محقق اصلی کاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکس در اطلاعیه ای اظهار داشت: پرتاب کاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکس یک گام مهم منحصر به فرد رو به جلو در حوزه نجوم پرتو ایکس است.
استفاده از کاوشگر تصویربرداری قطبش سنجی اشعه ایکس برای مطالعه قطبش پرتوهای ایکس کیهانی، می تواند به دانشمندان کمک نماید تا بقایای ستارگان منفجر شده مانند سیاهچاله ها و ستاره های نوترونی، محیط آنها و نحوه تولید پرتوهای ایکس توسط آنها را بهتر درک کنند.
More Stories
رگولاتوری اعلام کرد؛ رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
گوگل به اجبار کروم را می فروشد
قدرتمندترین تراشه هوش مصنوعی انویدیا بیش از اندازه داغ می شود