تماشاگران آسمان می توانند از بهترین بارش شهابی سال ۲۰۲۲ در همین ابتدای این سال و در تاریخ سوم ژانویه با مشاهده ۵۰ ستاره دنباله دار در ساعت که آسمان شب را روشن می کنند، لذت ببرند.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا و به نقل از دیلی میل، یکی از بهترین بارش های شهابی سال فردا به اوج خود می رسد، زمانی که “بارش شهابی ربعی” در هر ساعت ۵۰ ستاره دنباله دار را در آسمان نمایان می کند.
این نخستین بارش شهابی در سال ۲۰۲۲ است و در تاریخ سوم ژانویه در حدود ساعت ۲۰: ۴۰ به وقت گرینویچ(۰۰: ۱۰ صبح سه شنبه به وقت ایران) به اوج خود می رسد و به نظر می آید در صورت فلکی “گاوران” در نزدیکی “بنات نعش” که قسمتی از صورت فلکی دب اکبر را تشکیل می دهد، سرچشمه می گیرد.
بارش شهابی ربعی که به آن بارش شهابی کوادرانت و بارش شهابی نطاق هم گفته اند، یکی از پربارترین بارش های شهابی سال است. نرخ ساعتی سرسویی این بارش در زمان اوج، به حول و حوش ۹۰ می رسد و در نتیجه این بارش معمولا دومین یا سومین بارش شهابی بزرگ سال است. سرعت میانگین شهاب های این بارش در مقابل زمین در حدود ۴۱ کیلومتر در ساعت است که نسبت به خیلی از بارش های شهابی سرعت کمی به شمار می آید که خود سبب کمتر شدن نرخ ساعتی سرسویی این بارش است. این بارش معمولا در روز ۱۱ دیماه یا روز کریسمس شروع می شود و در ۱۳ دی به اوج می رسد و در ۱۷ دیماه آخر می یابد. بر خلاف بعضی از بارش های شهابی چون برساوشی که بازه زمانی خیلی بلندی دارند، بازه زمانی این بارش خیلی کوتاه است. کوتاه بودن بازه زمانی این بارش نشان دهنده نازک بودن توده ذرات منشأ این بارش است و اگر مدار سیاره زمین کمی جابجا شود، نرخ ساعتی سرسویی این بارش شدیداً کم و زیاد خواهد شد.
کوادرانت ها بخصوص به خاطر شهاب های درخشان «گلوله آتشین» خود که انفجارهای بزرگی از نور و رنگ را بر جای می گذارند که طولانی تر از رگه های معمولی شهاب ها باقی می مانند، شناخته می شوند.
برخلاف اغلب بارش های شهابی که از زباله های به جا مانده از دنباله دارها سرچشمه می گیرند، بارش های شهابی ربعی از سیارک “۲۰۰۳ EH۱” می آیند که امکان دارد یک دنباله دار مرده باشد.
به گفته ناسا، به جهت اینکه از این بارش شهابی بهترین بهره را ببرید و بیشترین ستاره های دنباله دار و درحال سوختن را در این بارش شهابی نظاره گر باشید، باید یک منطقه از آسمان تاریک با حداقل آلودگی نوری و افقی روشن پیدا کنید، چون که این بارش شهابی در هر کجای جهان که شب باشد، قابل مشاهده می باشد.
نام “بارش شهابی کوادرانت” از “کوادرانس مورالیس”(Quadrans Muralis) گرفته شده است که یک صورت فلکی سابق است که در سال ۱۷۹۵ توسط ستاره شناس فرانسوی به نام “ژروم لالانده” نامگذاری شد که شامل بخش هایی از صورت فلکی “گاوران” و “اژدها” بود.
این بارش از اواخر دسامبر تا اوایل ژانویه هر سال به اوج خود می رسد و برخلاف دیگر بارش های شهابی که اوج آنها دو روز است، اوج این بارش فقط چند ساعت طول می کشد.
ناسا می گوید: دلیل کوتاه بودن اوج این بارش به علت جریان نازک ذرات و این حقیقت است که زمین با زاویه عمود از این جریان عبور می کند.
در اوج این بارش در نهایت تا ۲۰۰ ستاره دنباله دار در ساعت را میتوان دید، اما این به شرایط عالی در نقطه ایده آل روی زمین برای رصد بستگی دارد.
شهاب ها نتیجه ذرات کوچکی هستند که با سرعت بالا به جو زمین وارد می شوند که این سرعت برای بارش شهابی ربعی حدود ۹۰ هزار مایل در ساعت است. سپس این بقایا به علت اصطکاک با جو زمین گرم می شوند و معمولاً در کمتر از یک ثانیه در ارتفاعات بالای ۵۰ مایلی زمین می سوزند و از بین می روند. در نهایت هم هوای فوق العاده داغ اطراف شهاب برای مدت کوتاهی می درخشد و از روی زمین بعنوان رگه ای از نور بعنوان «دنباله دار» قابل مشاهده می باشد.
این بارش شهابی در طول شب و ساعات پیش از سحر از نیم کره شمالی به بهترین شکل قابل مشاهده می باشد و بهترین وضعیت برای مشاهده آن، صاف بودن هوا است.
بارش شهابی ربعی با سیارک نزدیک به زمین معروف به “۲۰۰۳ EH۱” مرتبط دانسته می شود که امکان دارد یک دنباله دار نابود شده باشد که توسط ستاره شناسان چینی در سال ۱۴۹۰ دیده شده است.
پیش بینی می شود سال جاری اوج بارش شهابی ربعی در ساعت ۲۰: ۴۰ به وقت گرینویچ در تاریخ ۳ ژانویه(۰۰: ۱۰ صبح سه شنبه ۱۴ دیماه به وقت ایران) باشد و تنها دو ساعت بعد حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا کند.
ستاره شناسان می گویند نور ماه با این منظره تداخلی نخواهد داشت و تماشای بارش شهابی در زیر آسمان تاریک و دور از نور شهرها به خوبی ممکن و لذت بخش خواهد بود.
بر خلاف خیلی از رویدادهای نجومی، مشاهده بارش های شهابی آسان است و نیازی به تجهیزات خاصی ندارد.
ستاره شناسان می گویند بارش شهابی ربعی به بهترین شکل با چشم غیرمسلح قابل مشاهده می باشد و یک صندلی درازکش، یک پتوی گرم و یک نوشیدنی داغ، تماشای آنرا در یک شب سرد زمستانی بسیار راحتتر می کند.
ساده ترین راه برای یافتن این بارش شهابی در آسمان شب، جستجوی شمال در دب اکبر است که شامل گروه متمایزی از هفت ستاره درخشان است و یک ابزار مسیریابی مفید به شمار می آید.
سپس قسمت بنات نعش صورت فلکی دب اکبر را در آسمان دنبال کنید و به سمت ستاره غول سرخ ژوبین دار(Arcturus) یا نگهبان شمال بروید که در پایین صورت فلکی گاوران قرار دارد، جایی که بارش شهابی ربعی از همان زاویه ظاهر می شود.
ژوبین دار یا نگهبان شمال یا آلفا گاوران، نام ستاره ای در صورت فلکی گاوران است. این ستاره، چهارمین ستاره از نظر قدرت درخشش در آسمان شب است. این ستاره خاص است، چونکه با جریان کلی ستارگان در دیسک تخت کهکشان راه شیری حرکت نمی نماید. در عوض، به صورت عمود بر روی دیسک کهکشان با سرعت فوق العاده ای حدود ۱۵۰ کیلومتر در ثانیه حرکت می کند. این ستاره در طول میلیونها سال پس از دید هر کدام از ساکنان زمین، یا حداقل کسانی که در زمین متولد شده اند و تنها با چشم به آن نگاه می کنند، محو خواهد شد.
منبع: عاشق وب
More Stories
مانور آمادگی همراه اول برای رویارویی با بحران
رگولاتوری اعلام کرد؛ رشد تعداد مشترکین و ضریب نفوذ خدمات ارتباطی
گوگل به اجبار کروم را می فروشد