آذر ۷, ۱۴۰۳

عاشق وب

سایتی برای دوستداران وب. اخبار روز فناوری اطلاعات را در سایت عاشق وب دنبال کنید

تلگرام های فارسی مجاز یا غیرمجاز؟

Rate this post

عاشق وب: نسخه های فارسی تلگرام در حالی به فعالیت خود ادامه می دهند که سپس مهلت داده شده به آنها برای بومی سازی کامل، تا امروز اظهارنظر رسمی درباره ی ادامه فعالیت شان یا ممنوعیت آن نشده است.
به گزارش عاشق وب به نقل از ایسنا، سپس فیلترینگ مقطعی تلگرام در دی ماه پارسال و سپس فیلتر دوباره ی آن در ۱۰ اردیبهشت امسال که تا امروز ادامه یافته، در کنار پیام رسان های داخلی که مجال حضور بیش تری یافتند، نسخه های داخلی تلگرام که فیلتر نشده بودند، بعضی از کاربران تلگرام را در این پیام رسان حفظ کردند؛ با این تفاوت که در تلگرام طلایی و هاتگرام، بعضی از کانال هایی که در تلگرام اصلی وجود داشت باز فیلتر می شوند.
درواقع به سبب متن باز بودن تلگرام، این اپلیکیشن قابلیتی دارد که می توان به راحتی برنامه ای جدید روی آن نوشت و به نظر می آید در این نسخه های فارسی که با استفاده از API های تلگرام نوشته شده اند، هم چنین قابلیتی وجود دارد و این اپلیکیشن ها ابتدا کپی پیام های شما را نگه می دارند و با انجام پردازش، آنرا به تلگرام می فرستند و دلیل اعمال مسدودیت بعضی از کانال ها در این پیام رسان ها هم همین است.
در حالی که تا قبل از فیلتر تلگرام، این پیام رسان حدودا ۴۰ میلیون کاربر داشت، با گذشت چند ماه از فیلتر آن، کاربران بین تلگرام با فیلترشکن، پیام رسان های داخلی و نسخه های فارسی شده تلگرام تقسیم شدند. هاتگرام و تلگرام طلایی بااینکه تفاوت هایی با نسخه اصلی تلگرام داشتند و در بعضی موارد، مطالبشان از برخی فیلترها عبور می کرد، اما شاید مهم ترین تفاوتی که با پیام رسان های کاملا بومی داشتند، حفظ ارتباط با تلگرام اصلی بود.
البته این سوژه موجب واکنش بعضی از مسئولان شد؛ تا جایی که عبدالصمد خرم آبادی – معاون سابق دادستان کل کشور در امور فضای مجازی- نسخه های فارسی تلگرام را به جای پیام رسان، فیلترشکن هایی دانست که مانع از مهاجرت کامل کاربران به پیام رسان های بومی شده اند.
وی در این باره اظهار کرده بود: «اعطای اینترنت بدون فیلتر به هاتگرام و تگرام طلایی به منظور دور زدن فیلتر تلگرام ضربه سختی به پیام رسان های داخلی وارد کرده است.»
این اظهارات سبب شد ابوالحسن فیروزآبادی – رییس مرکز ملی فضای مجازی – از بومی شدن این نسخه ها خبر دهد. وی در مرداد امسال درباره پشتیبانی از هاتگرام و طلاگرام اظهار داشته بود: از همان ابتدا که سیاست خروج از انحصار تلگرام را داشتیم، برای دوران گذار، پذیرفتیم که تلگرام های نسخه فارسی چند ماهی فعال باشد. با آخرین مهلتی که به آنها دادیم، تا ۱۵ شهریور باید به یک پیام رسان ۱۰۰ درصد بومی تبدیل شوند.
با وجود این، علاالدین بروجردی – عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس – دو روز مانده به موعد مقرر، اظهار نمود: آقای فیروزآبادی، تلگرام طلایی و هاتگرام را جایگزین تلگرام کردند که ۲۰ میلیون عضو دارد و مسئولان اعلام نمودند تلگرام طلایی و هاتگرام بدون مانع است. فیلتر تلگرام تصمیم ملی بود. البته زمانی که تلگرام چهار میلیون کاربر در ایران داشت، قوه قضاییه بر فیلتر تلگرام مصر بود و آگهی داد که روزی می رسد که نمی توان جلوی این سیر را گرفت؛ این که سرنوشت و مقدرات کشور را به دست بیگانه بدهیم، اساسا نادرست است.
با گذشت دو ماه از موعدی که برای اتمام فعالیت نسخه های فارسی تلگرام با سرور این پیام رسان داده شده بود، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) که سپس فیلتر تلگرام و اعلام ممنوعیت در این پیام رسان، فعالیت خودرا در تلگرام متوقف کرده بود، با عنایت به این که این ممنوعیت در نسخه های فارسی تلگرام وجود ندارد، در کنار حضور در پیام رسان های داخلی فعالیت خودرا بتازگی در این نسخه ها آغاز نموده است.
اگرچه هاتگرام و تلگرام طلایی این مزیت را نسبت به پیام رسان های داخلی دارند که ارتباط کاربر را با مخاطبان خود در تلگرام حفظ می کنند، اما برخی هم از این اپلیکیشن ها به فیلترشکن تعبیر می کنند و از جانب دیگر، شاید هدفی که برای فیلتر تلگرام متصور شده بودند و آن هم مهاجرت به پیام رسان های داخلی بود، با این نسخه های فارسی محقق نشود، اما درنهایت باید تصمیمی که برای ادامه فعالیت آنها گرفته شده اعلام شود؛ اتفاقی که تابحال از جانب شورای عالی فضای مجازی یا هیچ یک از این نسخه های داخلی رخ نداده است.